Engelli raporu yenileme başvurusu nereye yapılır, engelli raporu yenileme randevusu nasıl alınır, engelli raporu hangi hastanelerden alınır, engelli raporu yenileme işlemi ücretli mi?
Engelli raporu yenileme işlemleri, belirli durumlarda yapılması zorunlu olan bir işlemdir. Raporun yenilenmesi için kişilerin ilk olarak Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanmış hastanelere başvurmaları gerekmektedir.
Engelli sağlık raporu yenileme işlemleri başvuruları kişilerin bulundukları şehirde yer alan İl Sağlık Müdürlükleridir. Buna göre bu işlemi yapmak isteyen kişiler mevcut yaşadıkları yerde olan il sağlık müdürlüklerine giderek başvuru işlemlerini buradan kolaylıkla tamamlayabilirler.
Engelli raporu yenileme randevusu almak için “MHRS” Merkezi Hekim Randevu Sistemi ALO 182 arama yapılarak alınmaktadır. Randevu alımı sonrası başvuru işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.
Engelli raporu almak için il sağlık kuruluna başvuran kişiler, devlet hastanelerine yönlendirilmektedir. Kişi devlet hastanesi sağlık kuruluna başvurarak engelli raporu almak yada yenilemek istediğini belirtir.
Engelli raporu yenileme işlemleri için herhangi bir ücret alınmamaktadır. Rapor süresi dolan kişinin yeni alacağı engelli raporu, zorunluluk olarak görülmektedir.
Engelli kişilerin hak kaybı yaşamaması için, mevcut durumunda değişiklik olmaması durumunda süreli engelli raporları zamanında yenilemelidir.
Engelli sağlık raporu yenileme işlemi için gereken belgeler, rapor yenileme işlemleri esnasında doğru ve eksiksiz şekilde teslim edilmelidir.
Buna göre engelli vatandaşlarımızın engelli raporu yenileme başvuru belgeleri şu şekilde sıralanabilir:
gibi belgeler engelli vatandaşlarımızın sağlık raporu güncellemeleri için hazırlaması gereken belgelerdir.
Kişiler bu belgeleri hazırladıklarında gereken yerlere başvuruda bulunabilir ve engelli sağlık raporlarını ilgili makam tarafından yapılacak olan değerlendirme sonrasında güncelleyebilirler.
Engelli sağlık raporu yenileme başvuruları, kişilerin bağlı bulundukları İl Sağlık Müdürlükleri üzerinden yapılmaktadır.
Buna göre yapılacak olan başvuruların genel sırası şu şekildedir;
Yukarıda verilen işlemler engelli raporu yenileme işlemlerinin gerçekleştirilmesini adım adım gösteren işlemlerdir.
Engelli raporlarının geçerlilik süresi (süreli engelli raporlarında) net şekilde belirtilmektedir. Engelli kişinin engel durumunda değişiklik olmaması durumunda rapor süresiz şekilde verilir. Genel olarak süreli engelli raporu süresi “2 yıl” ve “5 yıl” olarak verilmektedir.
Yukarıda verilen durumlar, engelli sağlık raporunun yenilenmesini gerekli kılan durumlardır. Engelli vatandaşların yeni mevzuattan doğacak hak kayıplarını engellemek adına sağlık raporlarını mümkün olduğunca en kısa sürede yenilemek oldukça önemlidir.
Engelli raporu yenileme dilekçesi hazırlanırken gerekli sebebin dilekçe de net olarak belirtilmesi gereklidir. Örnek engelli raporu yenileme dilekçesi alt kısımda yer almaktadır.
………………………………………….Hastanesi Baştabipliği |
---|
Konu: Süreli engelli raporumun, sağlık kurulu tarafından yenileme düzenlenmesi talebimdir.(…..) sebebiyle kullanılmak üzere engellilik derecemin tespitine dair heyet raporu yenilemesi düzenlenerek tarafıma verilmesini arz ederim.Saygılarımla, Ad-soyad TC Kimlik no Adres Tel numarası |
Sürekli engelli raporu diğer ismi ile bilinen süresiz rapor verilen raporlar yenilenmez. Süresiz raporlara siz başvurmadıkça yada şüpheli, ihbar, şikayet olmadığı sürece geçerliliğini korumaktadır.
Engelli raporu sorgulama işlemi e-devlet kapısı üzerinden giriş yaparak sorgulama işlemi yapılır. E-devlet kapısına T.C. kimlik numaranız ve şifreniz beraber giriş yaptıktan sonra Engelli raporu sorgulama bağlantısını tıklayarak sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Engelli raporu yenileme işlemlerine başladığınız başvuru tarihinden en geç 30 gün içerisinde rapor yenileme işlemi tamamlanır.
Engelli raporu yenilenmesinin zorunlu olmadığı kişiler; genel olarak 18 yaşın altında olan çocuklardan oluşmaktadır. 18 yaşını henüz doldurmamış olan kişiler, yapılacak olan sağlık raporu yenileme işlemlerini yapmak zorunda değillerdir.
Mevzuata göre rapor yenileme işlemleri sadece yetişkinlerin yapmakla yükümlü oldukları sorumluluklar arasında yer alır. Bunun haricinde kişinin isteğine bağlı olarak engelli raporu yenileme işlemleri de İl Sağlık Müdürlükleri tarafından yapılmaktadır.
Kişilerin sahip oldukları engelli raporlarının yenilenme nedenleri genel olarak resmî gazetede yayınlanan yeni yürürlüklere bağlı olan nedenlerdir. Buna göre engelli raporu yenileme sebepleri şu şekilde sıralanabilir;
gibi yürürlükle alakalı olan nedenler engelli raporunu yenilemeyi kişilere zorunlu kılar. Bu raporların yenilenmesi ve tekrardan yeni mevzuata göre hazırlanması hakların alımında engelli vatandaşları mağdur etmemek adına oldukça önemlidir.
Engelli Sağlık Raporlarının Yenileme Süresi 31.12.2022 tarihine kadar uzatıldı. Alınan Kararı Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından duyuruldu.
Ülkemizdeki pandemi nedeniyle, ikinci bir duyuruya kadar uzatılan süreli engelli raporları, 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren süresi bitmiş ya da bitecek olan engelli sağlık kurul raporları 31.12.2022 tarihine dek geçerli olacak.
Bu sürede rapor yenilemek isteyenlerin raporları yenilemekte ve ilk kez rapor alacaklar da rapor alabileceklerdir.
Sağlık Bakanlığının onayını almayan sağlık kuruluşlarında yapılacak olan işlemler maalesef geçersiz sayılacaktır. Bu sebepten dolayı engelli vatandaşlarımızın öncelikle gereken belgelerini hazırlamaları ve sonrasında Sağlık Bakanlığı tarafından onaylanan bir sağlık kuruluşunda engelli sağlık raporu güncellemesi yapmaları ile tamamlanır.
Engelli raporu yenileme rehberimiz hakkında aklınıza takılan soruları alt bölümde yer alan yorumlar kısmından bizlere iletebilirsiniz.
GÜNDEM
28 dakika önceGÜNDEM
34 dakika önceGÜNDEM
38 dakika önceFOTO GALERİ
10 gün önceGÜNDEM
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önceGÜNDEM
11 gün önceVeri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.