Telefon
WhatsApp
Engelliler Bireysel Yaşamda Karşılaştıkları Sorunlar

Bireysel yaşamda karşılaştıkları sorunlar…

Topluma katılma, toplumla bütünleşme konusunda bir başka güçlük, zihinsel engelli bireyin özel yaşamıyla ilgili olarak ortaya çıkmaktadır. Fiziksel işlevlerindeki bozulma ya da bazı eksiklikler nedeniyle bireyin hareket yeteneği sınırlanınca, bu onun özel yaşamına da bazı kısıtlamalar getirmektedir. Hatta sosyal hizmet kurumlarda sürekli bakım ve koruma altında olan zihinsel engelli bireyler için özel yaşam yok denebilecek kadar azdır. Bireye ait bir mekânın yokluğu ve kimi etkinliklerin (cinsel yaşam gibi) yasaklanması gibi pek çok sınırlama özel yaşamı ortadan kaldırmaktadır.

Aile hayatında karşılaştıkları sorunlar…

Zihinsel engelli bireylerin dünyaya gelmesinde genetik etkiler kadar doğumdan sonra yapılan hatalar da önemlidir. Ailelerin genellikle ekonomik ve sosyal açıdan alt seviyede olmaları, anne ya da babanın çocuğunu bu şekilde kabul etmemesi ve bunun sonucunda parçalanmış ailede çocuğun büyümesi aile hayatında karşılaşılan en büyük sorunlardır.

Toplumsal yaşamda karşılaştıkları sorunlar…

Zihinsel engelli bireylerin evlenmeleri ve aile kurmaları da diğer insanlara oranla daha güçtür. Bu da, onların toplumla bütünleşmelerini önemli ölçüde engellemektedir. Gerek aile ortamında gerekse kurum yaşamında engelliler, özel bakım ve gereksinime ihtiyaç duydukları için ya da başka zorlayıcı sebeplerden dolayı ya toplum tarafından kabul görmezler ve sosyal yaşamlarına dâhil olamazlar ya da birçok toplumsal faaliyete katılamadan dışarıdan izlemek zorunda kalırlar.

İletişim alanında yaşadıkları sorunlar…

Herhangi bir birey iletişim neticesinde sevgiyi, mutluluğu, başarıyı, üzüntüyü ve başarısızlığı paylaşacaktır. Dertleri paylaştıkça ve paylaşmanın verdiği deşarjla, üzüntüleri, problemleri dert etmekten çıkarabilecek, sevincine sevinç katabilecektir. Özellikle zihinsel engelli bireylerle iletişim söz konusu olduğunda, bu durum daha da önem kazanmaktadır. Ancak zihinsel engelli bir birey; bazen konuşmayı öğrenemeyen çocuk gibi, bazen de tutarsız davranış sergileyen ergen gibidir. Bu nedenle düzenli ve düzeyli bir iletişim kuramaz ve paylaşım sorunları yaşar.

Ekonomik açıdan karşılaştıkları sorunlar…

Yapılan araştırmalar, dünyanın her yerinde zihinsel engelli bireylerin çoğunluğunun toplumun yoksul kesimlerinden geldiğini ve yoksulluk içinde yaşadıklarını göstermektedir. Ayrıca çocuğunu kabul etmeyen -ki genellikle babadır-, evi terk edip kadını zihinsel engelli çocuk ile baş başa bırakır. Zihinsel engelli bir çocuğu olan kadın, genellikle standart bir işte çalışamaz. Bu da ister istemez ekonomik sorunların büyümesini sağlar.

Eğitim alanında karşılaştıkları sorunlar…

Tüm ülkelerde eğitim sistemi, öncelikle nüfusun engelli olmayan kesimi için planlanıp uygulanmaktadır. Böylece daha en baştan eğitim sistemi, zihinsel engelli bireyleri dışlayan bir anlayışa sahip olmakta; daha sonra da bu bireyleri eğitim sistemiyle bütünleştirecek çeşitli programlar geliştirilmeye çalışılmaktadır. Bu da eğitim eşitliği şansını ortadan kaldırmaktadır. Yeterli eğitim alamayan zihinsel engelli birey, aile ve toplumsal yaşamda sorunlar yaşar.

Sağlık alanında karşılaştıkları sorunlar…

Sağlık kuruluşlarının zihinsel engelli bireye uygun yeterli donanımda olmaması, rehabilitasyon hizmetlerinin yeterli olmaması, zihinsel engelli bireyler için yatılı bakım ve yatılı rehabilitasyon merkezlerinin bulunmaması, kullandıkları ilaç ve sarf malzemelerin aylık periyotta verilmesi ve zihinsel engelli bireylerin her ay hastaneye gitmek zorunda olması; hastane çalışanlarının, zihinsel engelli bireyler ile iletişiminin yetersiz olması, onları tam olarak anlayamamaları sonucu iletişim kopukluğunun yaşanması sağlık problemlerine neden olmaktadır. Tüm bu bahsedilen sorunlardan dolayı genellikle çabuk hastalanan bünyeye sahip zihinsel engelli bireylere ait özel hastaneler açılması gerekliliği ortaya çıkmaktadır.

Ulaşım alanında karşılaştıkları sorunlar…

Yaşanılan konuttan kamusal yaşam alanlarına ve ulaşım araçlarına kadar tüm çevresel unsurların zihinsel engelli bireylerin özellikleri ve gereksinimleri dikkate alınarak tasarlanmadığı bir gerçektir. Yollar, kaldırımlar, kamu binaları, parklar ve bahçeler, okullar, içinde yaşanılan konutlar, ulaşım araçları ve bunun gibi daha birçok fiziksel çevre unsuru, bu bireylerin topluma katılmasının önünde ciddi birer engel oluşturmaktadır. Böylece sahip olduğu engel nedeniyle hareket yeteneği sınırlanmış insanların bu ve benzeri sebeplerle yaşadıkları sınırlama daha da pekişmektedir.

İstihdam alanında karşılaştıkları sorunlar…

Çağdaş anlayışın bir gereği olarak “çalışmak ve işsizlikten korunmak” bir insan hakkı olarak da değerlendirilmektedir. Ülkemizde, henüz zihinsel engelli bireyleri de gözeten sistemli bir iş analizi ve meslek tanımlaması çalışmasının yapılmamış olması bu bireylerin istihdamında büyük bir engel oluşturmaktadır. Günümüzde hala zihinsel engelli bireylerin, sahip oldukları engelden kaynaklanan özellikleri ve nitelikleri de dikkate alınarak, hangi işlerde çalışabilecekleri konusunda, elde ciddi bir araştırma, bir çalışma bulunmamaktadır.

Yasal düzenlemelerde karşılaştıkları sorunlar…

Ülkemizde 2005 yılında çıkarılan 5378 sayılı “Özürlüler ve Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile engellilere ve ailelerine sunulan hizmetlerdeki gelişmeler göz ardı edilemezse de araştırma sonucuna göre zihinsel engelli çocuğa sahip olan ailelerin yaşadığı sorunların sürdüğü görülmektedir. Bu bireylerin ve çocukların beklentileri ve hakları tam olarak gerçekleşememekte, zihinsel engelli bireyler cinsel şiddet, taciz, kötü muamele, ensest ve darpa maruz kalmaktadır. En çok zihinsel engelli kız çocukları ve kadınlar cinsel şiddet riski altında bulunmaktadır. Özellikle zihinsel engelli bireyler ve çocuklar bu tür durumlarda kendilerini koruyamamakta, adli süreçlerde sözleri güvenilir bulunmamaktadır. Davalar çocukların rızası olduğu yönünde kararlarla sonuçlanmaktadır. Bir başka sorun ise zihinsel engelli bireylerin ihbar hatlarına erişememeleridir. Ambulans, jandarma gibi kurumların hatları yer tespit edemediğinden, arayan kişi derdini anlatamadığında o ihbar değerlendirilmemektedir.

Haber Yazı Detay Alt Kısım Reklam Alanı

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Sidebar En Üst 300 x 250 Reklam Alanı Sidebar En Üst 300 x 250 Reklam Alanı Haber Yazı Detay İçi Reklam Alanı 300x250

Puan Durumu

Takım OM G M P
1 GS  Galatasaray 34 30 1 93
2 FB  Fenerbahçe 34 28 1 89
3 TS  Trabzonspor 34 18 12 58
4 İBFK  Başakşehir 34 15 12 52
5 BJK  Beşiktaş 34 15 13 51
6 KSM  Kasımpaşa 34 14 13 49
7 ÇRZ  Ç.Rizespor 34 14 13 49
8 ALNY  Alanyaspor 34 12 10 48
9 SVS  Sivasspor 34 12 10 48
10 ANT  Antalyaspor 34 11 11 45
11 ADS  Adana Demir. 34 9 11 41
12 KYS  Kayserispor 34 11 13 40
13 SAMS  Samsunspor 34 10 15 39
14 MKE  Ankaragücü 34 8 12 38
15 FKGK  Karagümrük 34 9 16 36
16 KON  Konyaspor 34 8 14 36
17 GFK  Gaziantep FK 34 9 18 34
18 HTY  Hatayspor 34 7 15 33
19 PNDK  Pendikspor 34 7 18 30
20 İST  İstanbulspor 34 4 23 16

Reklam

Elazıg Nöbetçi Eczaneler

Anket

Haber Yazı Detay İçi Reklam Alanı 300x250
Haber Yazı Detay İçi Reklam Alanı 300x250

E-Bülten Aboneliği